Menikah itu…

Posted on October 29, 2005. Filed under: Komentar - Passing thoughts and opinions |

Beberapa waktu yang lalu salah satu teman bertanya: "Pit, menikah itu seperti apa sih? Kapan eloe tahu kalau eloe siap untuk menikah? And knowing you, what made you change your mind and step into the mysterious partner-for-life kind of thing?" (yup..I was that kind of person who freaked out whenever I heard the word 'commitment')

Mungkin jawaban yang lazim adalah, semua karena cinta. *oalah* Tapi setelah sempat dipikirkan beberapa detik, kok kesannya abstrak sekali. Dan saya rasa, temen saya yang sedang berada dalam keadaaan gonjang-ganjing itu nggak akan puas dengan jawaban yang super sederhana tapi universal tersebut. Dia itu tipe orang yang praktis dan pragmatis, jadi jawaban yang berisi kata-kata seperti intuisi, feeling, "you just feel it", etc., akan ditolak sama pemikirannya, seperti halnya spam filter memblokir spammers.

Akhirnya saya pun menemukan analogi yang cukup sederhana untuk menggambarkan menikah itu seperti apa.

Menikah itu seperti bermain kaki tiga. Itu lho, permainan jaman 17 Agustusan ketika kita harus memilih partner yang kaki sebelahnya diikat ke salah satu kaki kita dan berdua musti mencoba berlari sama-sama, sambil nahan malu dan berusaha nggak jatuh di tengah-tengah ibu-ibu satu RT yang histeris.

It's like the game in the sense that your partner and you understand each other perfectly where to go.

Your partner and you understand that you need to walk together without anyone left behind, dragged behind, tailed behind, or holding you from behind. You know that you need to harmonize your path together.

Your partner and you agree on how tight the rope should be tying your legs together, either loose, considerably tight, or barely feel it; and understand that the rope is there not to keep either of you from doing something else, but to give you a chance to do it together and win the day.

Last but not least, both of you agree that when something got rough, blaming the other for falling down will not do any good. Picking up the other's shoulder and support him/her to keep on walking is the only way to get to the finish line.

*another discussion which, in my humble opinion, needs to be written down.

Make a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

5 Responses to “Menikah itu…”

RSS Feed for Another try Comments RSS Feed

It’s about :

I know that you know that I know that you know

But, surely it more than that.
It needs a magical thing. A sign. A spark.

An intuition.

ahh kayak sepasang sepatu impian gue.

Andry: Sejak kapan ganti nama jadi alien? hihihi..jangan pundung atuh🙂

Nana: you got it right, just like your pair of shoes🙂

Pit, kalau gua married tahun depan gak beneran dipotong kan? Gua bantu tiket jkt singapore nya aja gimana? Hehehe…

Becanda pit, duh udah main ngasah belati segala nih ha3x..

Idealnya sih menikah itu spt analogi permainan 17 itu pit, tapi pd kenyataannya (nebak aja, gw blom nikah sih) ada banyak kompromi disana, dimana satu pihak baik sadar maupun tdk sadar saling mengikuti pola pasangan nya dan hampir melupakan standar nya sendiri.

Pipit wrote:
“Your partner and you understand that you need to walk together without anyone:”

left behind: it does happen

dragged behind: want to hear true stories?

tailed behind: more true stories available.

holding you from behind: most common

“You know that you need to harmonize your path together.” Amin.. ini idealnya🙂

I didn’t know if I was ready or not in my wedding. All I know that we love each other.
And here we are still together after 7 years!
We’ve changed, we’ve been with problems and discussion, but our commitment above other things.


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers like this: